2016.04.19.

Lezárult a Digitális Életpálya Térkép képzésünk

Véget ért a Könnyedén iskolából munkába – Ifjúsági Kompetencia Központ elnevezésű projektünk 120 órás DÉT képzése. Ez így nagyon szárazon hangzik, de mit is jelent valójában?

det2.JPG

Találkoztam Karcsival. 20 éves. Volt már pizzasütő, vásározó, kertész, építkezésen segédmunkás, hentes, favágó. Most étteremvezetőnek tanul.

Találkoztam Virággal. 40 éves. Budapest egyik elit gimnáziumában érettségizett. Fogorvos akart lenni. Vegyész lett. Aztán könyvesboltban dolgozott. Varrónőként dolgozott. Most gyerekeknek zeneszakkört tart. Keresi magát.

Találkoztam Kamillával. 17 éves. Cukrásznak tanul. Szülei, nagyszülei is azok voltak. Kamilla kicsi korától mindenki természetesnek vette, hogy ő is az lesz. Allergiás a tojásra és a dióra. Fél. Nem tudja, mi lesz vele.

Életünk során mindannyian kerülünk olyan helyzetbe – általános-, középiskolai tanulmányok, vagy egyetem befejezése után, munkahelyváltásnál, stb., – amikor felmerül a kérdés bennünk: Hogyan tovább? Ki vagyok? Mit tudok?

Ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre azonban az iskola nem ad választ, s nem készít fel a válaszra sem. Nem ad tükröt. A tanulás, az ismeretanyag van a fókuszban, de a gondolkodás, az önreflexió háttérbe szorul.

Mert mire is volna valójában szükség? Önismeretre, eszközökre, s arra, hogy képesek legyünk felelősen felépíteni a jelenünket, a jövőnket.

Ebben kíván segíteni az Artemisszió Alapítvány. Képzéseket kínálunk, kompetencia-felmérést. Feltérképezünk, megtanítunk, megerősítünk. Tükröt tartunk.

det1.JPG

De mi is az a DÉT?

A képzés résztvevői így fo

galmazták meg röviden:

A Digitális Életpálya Térkép egy egyéni konzultációs módszer, amely megmutatja az egyén erősségeit és fejlesztendő területeit élettapasztalatai tükrében.

A folyamat során többszöri interjús helyzetben feltérképezzük a különböző életterületeket a konkrétumokra és a jövőre fókuszálva.

Segíti a reális rövid- és hosszútávú célok megfogalmazását a feltárt kompetenciák alapján.

Az utolsó napon néhány résztvevőnek átadhattuk a képzés sikeres elvégzést elismerő oklevelet. E mellett a DÉT szakértői hálózat tagjaivá avattuk őket. Gratulálunk!

És nagyon várjuk a további közös munkát!

Komjáthy Zsuzsanna

komment

Címkék: Digitális Életpálya Térkép DÉT Könnyedén iskolából munkába

süti beállítások módosítása