2014.06.26.

Mentorképzés

Miért fontosak a mentorprogramok, a mentori tevékenység?

Mára az oktatási-, a szociális-, az egészségügyi és a munkaerő-piaci területen (állami, for és nonprofit szervezetek) működő intézmények és szolgáltatások körébe beépült és általános gyakorlatnak számít az egyéni segítségnyújtáson alapuló mentori munka, illetve mentorprogramok működtetése. A tevékenység elterjedését a professzionálisan működtetett mentorprogramok hatékonysága és a meghirdetett pályázati feltételek egyaránt erősítik.

mentorképzés.jpg

Röviden a mentorprogramokról és a mentori tevékenységről:

A mentorprogramok legfontosabb eszköze a - valamely meghatározott cél érdekében megvalósított - mentori segítségnyújtáson alapuló mentor-mentorált kapcsolat. Ezen programok jellemzően konkrét cél érdekében, formalizált keretek között valósíthatóak meg. A mentorprogramok működhetnek önállóan, de gyakran egy-egy nagyobb projekt, komplex szolgáltatáscsomagban, több más eszköz mellett, azokat kiegészítve működnek. A professzionális működés alapfeltétele mind a program szervezettsége, mind a mentorok szakszerű képzése.

A mentor tevékenység legegyszerűbben a ’személyes segítségnyújtás’ kifejezéssel írható le. Értelmezésünk szerint a személyes jelleg magában hordozza az egyedi, rugalmas, interaktív, sokszínű kapcsolatot, a segítségnyújtás pedig a szakmai és személyes tapasztalaton alapuló - ideális esetben - professzionálisan alkalmazott útmutatást, „irányvezetést”, valamint a különböző szituációk, ill. problémás helyzetek kezelésének módját.

A képzésekről

Az Artemisszió Alapítvány működésének kezdeteitől (1998), folyamatosan és több területen működtet sikeresen mentorprogramokat. Ezek során rendszeresen szervez saját mentorainak (évente 20-30 fő) képzéseket. 2008 óta külső szakemberek és intézmények számára akkreditált, illetve program és intézmény specifikus mentorképzéseket is tart.

Külső megrendelők számára kínált képzéseink:

-          Akkreditált mentorképzés mentorprogramot működtető szervezetek, intézmények, csoportok számára

-          Program, illetve szervezet-specifikus mentorképzés intézmények, szervezetek, csoportok számára

Akkreditált interkulturális képzéseink 3+2, összesen 5 napig tartanak. Külső megrendelések keretében tartott képzéseinknél óraszámot előzetes egyeztetés alapján a megrendelő igényeihez és lehetőségeihez szabjuk. Az ideális csoportlétszám 12-20 fő.

Kapcsolattartó: Németh Andrea

E-mail: andrea.nemeth@artemisszio.hu

Vezetékes telefon: +36 1 413 6517

Mobil telefon: +36 70 420 7362

komment

Címkék: mentorálás interkulturális képzés

süti beállítások módosítása