2014.06.26.

Globális nevelés az Artemisszió Alapítványban

A világ, melyben élünk egyszerre lett kisebb és mégis bonyolultabb a globalizációnak köszönhetően. Az áruk, emberek és az információ áramlása korábban nem látott mértéket ölt, melynek következtében a világ népei egyre inkább kölcsönös függésben élnek. A globális nevelés célja az, hogy felhívja a figyelmet helyi cselekedeteink globális következményeire, hatásaira, ezáltal hozzásegítve minket ahhoz, hogy kilépjünk mindennapi világunkból, és megismerjük a minket körülvevő emberek hétköznapjait, legyen akár szó szomszédjainkról, akár távoli kontinensek lakóiról. Arra törekszünk, hogy a világban zajló folyamatok jobb megértésén túl érzékenyebbé tegyük a fiatalokat a társadalmi igazságosság és az emberi jogok kérdéseire és felvessük a globális társadalmi felelősség gondolatát.

globnev.jpg

Ennek érdekében:

-          tanárképzéseket szervezünk

-          diákoknak workshopokat tartunk

-          pedagógiai segédanyagot fejlesztünk

-          iskolai együttműködéseket hozunk létre

Tanároknak szóló módszertani képzés

A képzés során a tanárok alapvető információkat szerezhetnek a globalizáció által felerősített és sokszor ellentmondásos társadalmi, gazdasági és környezeti folyamatokról. Mi magyarázhatja, hogy míg a világ gazdasága, gazdagsága nő, addig egyre nagyobb a szakadék a szegények és a gazdagok között? Miért erősödnek fel a nacionalista, vallási, etnikai és politikai fundamentalista mozgalmak kultúrák sosem látott keveredése mellett?

Az elméleti ismereteken túl a résztvevők megismerkedhetnek a globális nevelés módszertani hátterével és elsajátíthatnak olyan interaktív, a tanteremben könnyen alkalmazható gyakorlatokat, amelyekkel a globális nevelés témáit az iskolai tanórák keretében feldolgozhatják a diákokkal.

A képzés rövid elméleti előadások mellett elsősorban interaktív feladatokra, kiscsoportos gyakorlatokra épül. Az óraszámot előzetes egyeztetés alapján a megrendelő igényeihez és lehetőségeihez szabjuk. Az ideális csoportlétszám 12-20 fő.

Globális nevelés workshopok

Az alábbi témák interaktív feldolgozását vállaljuk: a globalizáció hatásai mindennapi életünkre; kereskedelmi méltányosság; szegénység, kirekesztés és társadalmi igazságosság;  migráció; kulturális sokszínűség a nagyvilágban és szűkebb környezetünkben.

A workshopjainkat elsősorban 10-18 éves diákoknak ajánljuk, azok pontos tematikáját előzetes egyeztetés alapján az iskolák, a megrendelők igényeihez szabjuk. Lehetőség van egy alkalmas (45-90 perces), illetve több alkalmas foglalkozássorozatok összeállítására is. Az ideális csoportlétszám 12-20 fő, ennél nagyobb osztályok esetében csoportbontást javaslunk.

Kapcsolat: Koppány Judit

e-mail: judit.koppany@artemisszio.hu

telefon:  +36 70 321-3078; +36 70 420 7362

komment

Címkék: oktatás globális nevelés iskolai foglalkozás

süti beállítások módosítása