2014.06.24.

Munkaerő-piaci integrációs képzéscsomag fiataloknak

Mi a célja a képzéscsomagnak?

A komplex képzéscsomag célja, hogy a fiatalok hatékony és kézzelfogható ismereteket és tudást kapjanak ahhoz, hogy az iskola befejezését követően biztosabban és könnyebben el tudjanak helyezkedni azon a területen, amely számukra is tartalmas és vonzó kilátással bír.

A képzéscsomag úgy lett kialakítva, hogy az gördülékenyen kiegészítse a formális iskolai oktatás keretit. Így a szolgáltatáscsomag rugalmasan megvalósítható a formális oktatási struktúra mellett; kiegészítve, illetve fejlesztve a résztvevők azon kompetenciáit (ismereteit, képességeit, készségeit, tudását, motivációját és attitűdjeit) melyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy sikeren tudjanak érvényesülni a munkaerő-piacon.

Mennyi ideig tart a képzéscsomag megvalósítása:

Egy képzéscsomag 3-4 hónapig tart, mely az iskolai oktatás mellett, azt kiegészítve valósul meg.

Milyen modulokból épül fel a képzéscsomag?

* Alapozó képzés (2 nap), melynek célja a csoporton belüli közösség kialakítása, a kompetencia-fogalom gyakorlati hasznosságának megismertetése, felvezetés, bevezetés a következő progremelemekhez és az egyéni DÉT-interjúkhoz.

* Egyéni DÉT-felmérés; a szolgáltatáscsomag központi eleme. A modul során elkészítjük minden résztvevő személyes DÉT-térképét (melyről bővebb információt az egyéni DÉT felmérés blog-pont alatt olvasható). A kapott eredmények az programcsomag összes további elemében hasznosításra kerülnek.                    

Csoportos képzési modulok:

* Önéletrajz és motivációs levél írás, mely során a résztvevők gyakorlat-orientált tréning során megismerjék a CV- és motivációs levél írás alapjait, elkészítsék saját önéletrajzukat.

* Állásinterjú tréning során a résztvevők megtapasztalják az állásinterjúkon releváns szempontokat és értékeket (mind az állásinterjú készítők, mind az álláskeresők szemszögéből), kipróbálják magukat – egymás segítségével – az állásinterjúkon előforduló különböző szituációs helyzetekben.

Egyéni képzési modulok:

* A Szakmai tapasztalatszerző programban a fejlesztési tervben meghatározott fejlesztési terület alapján a résztvevő szakmai tapasztalatot szerezhet olyan helyen, ahol szakmai ismereteket/készségeket, illetve olyan kompetenciákat fejleszthet, melyek beazonosításra kerültek az DÉT-fejlesztési tervben meghatározott lépések során. A program személyenként 2-4 hétig tart.

* Egyéni állásinterjú szimuláció, ahol egy-egy résztvevővel két HR szakember készít interjút, arra a területre és speciális munkakörre vonatkoztatva, ahová a tanuló a DÉT-Térképe alapján leginkább motivált elhelyezkedni), melyet megbeszélés (visszajelzés, tanácsadás, értékelés) követ a DÉT szakértő jelenlétével. A cél, hogy a résztvevők egyénileg megtapasztaljanak egy állásinterjú-helyzet; praktikus visszajelzéseket és tanácsokat kapjanak a szereplésükkel kapcsolatosan az interjút készítő szakemberektől.

* Tanúsítvány átadása az egyéni kompetenciákról (DÉTPass) és szakértői visszajelzések adása, ill. tanulói értékelések gyűjtése. A program lezáró eleme, mely során a résztvevő hivatalos dokumentumot kap a teljes programcsomag alatt is fejlesztett kompetenciáiról, egyéni visszajelzéseket kap a velük foglalkozó szakemberektől, illetve a program további fejlesztése érdekében a működtetők is visszajelzést, javaslatokat kapnak a tanulóktól.

Kiknek ajánljuk a képzéscsomagot?

A programot a 15-24 év közötti, iskolában tanuló vagy iskolai tanulmányaikat befejező fiatalok száméra alakítottuk ki. Egy csoportba 12-20 fő vehet részt. A programot ajánljuk a szak-, és szakmunkásképző-, középiskolák és gimnáziumok valamint egyéb, fiatalokat oktató speciális iskolákban tanulók számára. A képzéscsomag megvalósításával kapcsolatosan előzetes egyeztetés szükséges.

komment

Címkék: Digitális Életpálya Térkép DÉT

süti beállítások módosítása