2014.06.24.

Egyéni DÉT-felmérés

Mi ez a módszer?

A Digitális Életpálya Térkép (DÉT) egy egyénre szabott, kompetencia-térkép és személyes fejlesztési terv készítését szolgáló eszköz.

A kompetencia-térkép egy számítógépes szoftver segítségével térképszerűen megmutatja az ön eddigi élete során akár a munkahelyein, iskoláiban, akár a magánélete; szabadidős vagy családi tevékenységei során szerzett kompetenciáit, vagyis ismereteit, tudását, képességeit, készségeit, attitűdjeit és motivációit.

A térkép lapján készül egy személyre szabott fejlesztési terv az Ön életpályájára, karrier-építésére, személyes fejlődési lehetőségeire vagy elhelyezkedésére vonatkozólag. A fejlesztési terv konkrét, többirányú és gyakorlatias lépésekkel segíti Önt személyes, ill. munkaerő-piaci céljainak tudatosításában, elérésében.

dét_kicsi.jpg

A DÉT során fejlődik az interjúalany

- Önismerete (a kompetenciáinak megismerése és megértése révén)

- Önreprezentációs képessége (a kompetencia elnevezések és azokat alátámasztó tevékenységek közötti összefüggések megértése, azoknak mások számára való hiteles bemutatása által)

- Önértékelése (az eddig nem tudatosodott, illetve rejtett kompetenciáinak felismerésével)

- Tudatossága (saját hosszú (több éven túl) és rövid (fél éven belüli) céljainak megfogalmazása ás az azok eléréséhez való utak és eszközök konkretizálása segítségével).

Részlet a DÉT-térképből:

detminta2_kicsi.jpg

Hogyan valósul meg a DÉT-felvétel?

A DÉT-felmérést 4 – egyenként 1,5-2 órás – találkozás folyamán készíti el el egy DÉT-szakértő (alkalmanként egy DÉT-asszisztens bevonásával). A négy alkalomra négy, egymást követő héten kerül sor.

A találkozások során a szakértők vezetésével végigjárják az Ön eddigi életpályáját: iskoláit, családi-baráti kapcsolatait, munkahelyeit, szabadidős tevékenységeit stb. és összegyűjtik az egyes tevékenységekhez, területekhez kapcsolódó kompetenciáit.

A beszélgetésekből a szakértők egy könnyen átlátható térképet készítenek, amelyen megjelennek az Ön erősségei és a fejlesztendő területei, illetve azok a tevékenységek, munkaterületek, amelyekkel Ön szívesen foglalkozik, amelyek motiválják Önt. A múlton és jelenen kívül a jövő lehetőségei is feltérképezésre kerülnek, és egy fejlesztési tervben jelennek meg, amely konkrétan megfogalmazza a jövőbeni céljait, és bemutatja az ahhoz vezető elérési módokat, tennivalókat. A folyamat során mélyül az önismerete és erősödik az önbizalma, könnyebben meg tudja fogalmazni. hogy mit szeretne, és mit kell tennie céljai elérése érdekében.

Kiknek ajánljuk a DÉT-felmérést?

Minden 15 év feletti fiatal és felnőtt személy számára, aki – saját erősségei és kompetenciái szintjén - szeretné magát jobban megismerni, szeretné, ha képességeit és tudását jobban tudná másoknak interpretálni, illetve tudatosabban kívánja tervezni jövőjét. Így ajánljuk azt a:

- munkavállalás előtt álló;

- munkahelyváltás előtt, közben levő;

- önmagukban bizonytalan, vagy önmaguk jobb megismerésében érdekelt személyek részére.

A DÉT-felméréseket az alapítvány rendszeresen készít saját programjai keretében. Egyéni, programon kívüli DÉT-felvételek készítését időszakosan, személyes egyeztetés után tudunk vállalni. 

komment

Címkék: Digitális Életpálya Térkép DÉT

süti beállítások módosítása