2014.06.24.

Digitális Életpálya Térkép (DÉT) – kompetencia beazonosítás és egyéni fejlesztési terv készítése

Mi a Digitális Életpálya Térkép (DÉT)?

A DÉT egy életpálya-orientációs tanácsadási módszer, melynek során beazonosításra és megjelenítésre kerül az egyén összes olyan releváns képessége, készsége és attitűdje, amelyeket életútja során megszerzett. A folyamat során a beazonított kompetenciák alapján és a reális lehetőségekből kiindulva az ügyfél céljainak elérését segítő, konkrét lépéseket tartalmazó jövőterv készül.

dét.png

Mi történik egy DÉT folyamatban?

 A DÉT egy mélyinterjú-sorozat eredményeképpen jön létre. A DÉT szakértő és az ügyfél 2, 3 vagy 4 alkalommal találkoznak, és közösen építik fel az ügyfél kompetencia-térképét, amelyet a szekértő egy szoftver segítségével vizuálisan is rögzít. Az így kirajzolódó kompetencia-térkép folyamatosan bővül. A folyamat során a szakértő az ügyfél konkrét emlékeit, tapasztalatait segít általánosabb szintre emelni és megfogalmazni azokat a képességeket, amelyek a tapasztalatok mögött felfedezhetőek, azonban létezésükről akár még maga az interjúalany sem tudott.

 A folyamat célja az, hogy rámutasson az egyéni életút során felhalmozott gazdag tapasztalati tőkére, és az ügyfél terveivel és elképzeléseivel összhangban reális célokat határozzon meg a jövőre vonatkozóan és kijelölje a célok eléréséhez szükséges lépéseket. A kompetencia-térképből kirajzolódó erősségeket a szakértő a folyamat végén a DÉT Pass-ban foglalja össze, ami a továbbiakban egyfajta bizonyítványként is használható a munkaerő-piacon.

Mik a DÉT előnyei?

 A DÉT felvétel folyamata fejleszti az ügyfél önismeretét, önbizalmát és önreprezentációs képességét, valamint segíti a munkaerő-piaci önérvényesítését azáltal, hogy tudatosítja az egyének kompetenciáit, a fejlesztendő területeket, valamint a céljaik megvalósításához vezető stratégiákat.

Kiknek ajánljuk a DÉT-et?

 A DÉT módszer elsősorban azok számára hasznos eszköz, akik

- bizonytalanok saját képességeikkel, tudásukkal kapcsolatban

- leblokkolnak a munkaadók kompetenciákat firtató keresztkérdései során

- nem tudják eldönteni, mely terület, munkakör irányába mozduljanak el

- van elképzelésük a jövőjükről, de nem tudják, hogyan valósítsák azt meg

- nehezen tudják megfogalmazni saját erősségeiket

- pályakezdők, pályamódosítók vagy éppen pálya-újrakezdők

DÉT-szakértői képzés

Egyéni DÉT-felmérés

Munkaerő-piaci integrációs képzéscsomag fiataloknak

Munkaerő-piaci integrációs képzéscsomag felnőtteknek

Kapcsolat: Németh Andrea

e-mail: andrea.nemeth@artemisszio.hu

telefon:  +36 70 321-3078; +36 70 420 7362

Tájékoztató anyag a DÉT-ről innen letölthető.

komment

Címkék: Digitális Életpálya Térkép DÉT

süti beállítások módosítása